Jak jeść w czasie świąt i zachować zdrowie

Santa Elf Pug Christmas Costume

Święta, święta, święta… To czas, kiedy dodatkowe kalorie czają się na każdym kroku i uważnie nas obserwują – pierniczki w biurze, ajerkoniak u sąsiadki przy kominku, rodzinne obiadki i spotkania wigilijne ze znajomymi. W wyniku pochłaniania tych wszystkich kuszących wspaniałości Nowy Rok witamy z kilkoma dodatkowymi kilogramami. Można się tłumaczyć, że przecież nie ma nic złego w kilku dodatkowych kilogramach i rach- ciach- ciach sobie z nimi poradzimy. Jednak według badań naukowców National Institutes of Health większość z Nas nie powraca do poprzedniej masy ciała. Wszystkie te dodatkowe kilogramy sumują się, powodując, że ze z roku na rok musimy kupować ciut większe ubrania. Proszę mnie źle nie zrozumieć, nie chodzi tu o całkowite odmawianie sobie celebracji tego pięknego wydarzenia, bardziej o zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru. Dobrze jest zrezygnować z większych ilości ajerkoniaku i pomyśleć o dłuższych śnieżnych spacerach z rodziną. Można też zastosować parę sztuczek, które pomogą Nam lepiej funkcjonować w tym okresie.

Jak jeść w czasie świąt i zachować zdrowie :

  1. Jedz przed celebracją

Pomijanie śniadania i obiadu w celu późniejszego podjadania nie jest najlepszą taktyką na utrzymanie masy ciała. Wszyscy wiemy, jak ważne jest śniadanie. Przegładzanie się przed dużą imprezą spowoduje jedynie, że zjemy więcej. Rada – trzymaj się codziennej rutyny zarówno przed, jak i po wigilijnej wieczerzy. Zjedź porządne śniadanie i obiad, będziesz dłużej czuć się pełny i wieczorem nie rzucisz się na wilijne potrawy.

  1. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj

Staraj się jeść powolnie, co może nie być łatwe, gdy opcje są aż tak nieograniczone, ale uwierz, to się opłaca. Im szybciej jemy, tym mniej czasu organizm ma, aby zarejestrować, że jesteśmy już pełni. Zwolnij więc i porozmawiaj z towarzyszami.

  1. Serwuj posiłki w „restauracyjnym stylu”

Nasze talerze powinny wyglądać podczas wieczerzy jak w najdroższych restauracjach. Wszystkiego po trochę. Tym sposobem spróbujesz  wszystkiego bez uczucia przejedzenia.

  1. Spróbuj zmniejszyć rozmiar talerza

To stara, sprawdzona metoda dla tych, którzy jedzą oczami. W ten sposób Nasze „restauracyjne” porcje wydadzą się większe i nie będziemy czuć się pokrzywdzeni.

  1. Niech błonnik będzie trzynastą potrawą na stole

Dobrym sposobem jest przyrządzenie większej ilości warzywnych sałatek lub dań na bazie roślin strączkowych. Oprócz tradycyjnej kapusty z grochem można poszaleć np. z soczewicą. Potrawą warzywnym możesz nadać wigilijny charakter za pomocą atrakcyjnych smakowo sosów i dip’ów.  Dzięki większej zawartości błonnika szybciej poczujesz się pełny i to uczycie pozostanie z tobą na dłużej. Zrezygnuj z dodawania do wszystkiego majonezu. Niech ten produkt stanie się niejako przyprawą, nadającą ostrzejszy smak potrawą, a nie podstawowym składnikiem dania.

  1. Zrezygnuj z ciast z ciężkimi masami

Najlepiej przygotować na czas świąt piernik z pełnoziarnistej maki, ciasto drożdżowe lub muffinki pełnoziarniste z suszonymi owocami. Wszystkiemu możemy nadać wigilijny charakter, wystarczy odrobina korzennych przypraw.

  1. Zrób dokładną listę zakupów

Często przyczyną przejadania się w święta jest obawa przed zmarnowaniem tego pysznego jedzenia. Kupujemy tony jedzenia, żeby niczego nie brakowało. Często jest to impulsywne i bezmyślne. Zarówno dla twojej figury jak, dla portfela będzie lepiej jak zrobisz listę potraw, a później listę zakupów. Przemyśl jeszcze raz, czy ten plan nie jest zbyt ambitny. Być może nie potrzebujesz aż tak dużych ilości? Czy naprawdę jest konieczne zrobienie pięciu lub sześciu ciast z tej okazji?

  1. Przystopuj z alkoholem

Alkohol to nie tylko puste kalorie, ma też inny wpływ na nasz orgazm. Przy kolejnym kieliszku likieru czy koniaku możemy zatracić zdrowy rozsądek. Przystopuj zanim z twoich ust padnie: „Eh, przecież jeszcze jeden kawałek ciasta nie zaszkodzi”. Jeśli pijesz, wybieraj wysokie kieliszki – jak do szampana. Badania pokazują, że ludzie w ten sposób wypijają mniej płynów, niż pijąc ze szkła o większej średnicy. Ciekawe prawda? Kolejny raz oszukaliśmy nasz mózg!

  1. Nie zapomnij o ruchu!

Jeśli już zdarzy nam się poszaleć z ilościami i nie będziemy w stanie odmówić sobie spróbowania wszystkich ciast, warto wybrać się na spacer. Chłodne zimowe powietrze, śnieg i rozmowy to idealne warunki na „bezwysiłkowe” spalanie kalorii.

  1. Przede wszystkim – wrzuć na luz

christmas-dinner-1003539_1920

Sezon świąteczny wypełniony jest radością i beztroską w gronie najbliższych. Są jednak i tacy, którzy w tym czasie będę się bardziej stresować. Głównie ci, którzy są odpowiedzialni za organizacje tych wszystkich spotkań… Wiemy, że ludzie zestresowani pochłaniają więcej kalorii więc postarajmy się sprawiedliwie rozdzielić obowiązki domowe. Poza tym, pamiętajmy, że nic się nie stanie, jeśli okna tego dnia nie będą umyte.

Przede wszystkim należy pamiętać, że Boże Narodzenie to najlepszy czas w roku, na który wszyscy czekamy z utęsknieniem. Wystarczy zastosować kilka sprytnych chwytów, aby cieszyć się świąteczną atmosferą bez wyrzutów sumienia.

Korzystając z okazji, chciałabym życzyć Państwu spokojnych i niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia w gronie najbliższych i znajomych. Dużo radości i uśmiechu przy wigilijnym stole oraz realizacji nawet tych najodważniejszych postanowień noworocznych.

Piernik pełnoziarnisty:

Składniki

  • 170 g miękkiego masła
  • 100 g ksylitolu
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 plaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • duża szczypta kurkumy
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml maślanki (lub kefiru)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 garście namoczonych suszonych śliwek drobno pokrojonych

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać 3 krotnie (to ważne!). Masło utrzeć z ksylitolem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać cynamon, goździki, imbir, gałkę, sól, kurkumę, zmiksować. Następnie dodawać mąkę na przemian z śmietaną i kefirem. Na samym końcu wmieszać orzechy i śliwki, wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (pełna dowolność w rozmiarze – wszystko zależy, jak chcemy później piernik pokroić). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 min. (krócej, jeśli foremka jest bardzo płaska). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest dopieczony w środku.

mgr inż. Anna Załubska – dietetyk 

Właściciel Gabinetu Dietetycznego w Niepołomicach

Foto: Santa Elf Pug Christmas Costume




Tagi: , ,






Gość specjalny dla Relax Market 24

Gość specjalny dla Relax Market 24



Czytaj całość...